Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделците остават пред София в протестна готовност

Тракторите на протестиращите земеделци няма да влизат в София, съобщи за БНР председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Но недоволните от аграрната политика производители остават в протестна готовност пред столицата.

Браншовите организации са обсъдили предложенията, които след тричасови преговори получиха от правителството. Ако комитетът на земеделския протест подпише споразумение с правителството и всички техни искания са удовлетворени, протестиращите ще се разотидат.

Земеделците се събират в 10 часа в Долни Богров, за да изчакат подписването на меморандума.

След два дни на пътни блокади и демонстрации премиерът Николай Денков обяви, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде временно спрян до договаряне с Киев на конкретни вносни квоти. По условията за внос на останалото украинско зърно властта ще преговаря с Брюксел, като се обсъждат и допълнителни средства за подпомагане на сектора. Правителството ще отпусне над 63 млн. лв. помощи на земеделците, които да компенсират техните загуби, причинени от войната в Украйна, обеща финансовият министър Асен Василев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05