Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

И пчеларите на протест срещу вноса на мед от Украйна

Снимка: БГНЕС

Пчелари от цялата страна излязоха на национален протест пред Министерството на земеделието и храните. Те се обявиха за прекратяване на безмитния внос на мед от трети страни и по-специално от Украйна, в подкрепа на общонационалния земеделски протест, като уточниха, че проблемите в бранша са трупани с години. Протестиращите поставиха пред агроминистерството свои кошери, издигнаха български знамена и транспаранти с надписи "Спрете дискриминацията, спрете фалшивия мед!".
 
Протестиращите бяха приети от министъра на земеделието Кирил Вътев, който обеща, че ще изпрати до Брюксел техните искания. От 1 до 10 октомври производителите на пчелен мед ще получат извънредното подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., увери министърът. 

Пчеларите твърдят, че 60% от миналогодишния мед стои в складовете им. Те настояват за система за проследяване на произхода и българският мед да бъде защитен. Липсата на доходи в бранша води до приключване на бизнеса, обясняват пчеларите. 

Още от категорията

Големи трофейни шарани са атракцията във водоемите на с. Столетово

Ha 6 дeĸeмвpи – Hиĸyлдeн, пpaзнyвaт ĸaĸтo имeницитe – над 200 000 българи, носещи името Николай, Никола, Николина, Нина и техните производни, но също тaĸa и pибapитe, мopяцитe, бaнĸoвитe cлyжитeли и тъpгoвцитe. Дeнят e избpaн и зa oфициaлeн пpaзниĸ нa..

публикувано на 06.12.23 в 06:10

Облачен и дъждовен Никулден

В сряда , 6 декември , минималните температури ще са от минус 1 до 4° . Очакват се   валежи, по-значителни те ще са в източната половина на страната. В Северозападна България и планинските райони ще вали сняг. М аксималните температури ще са до 4° на..

публикувано на 05.12.23 в 19:25

България днес – 5 декември 2023 г.

В "България днес" на 5 декември гостува проф. Ивайло Груев – българин, който от десетилетия живее в Канада и преподава политически науки в университета в Отава. Разговорът е за геополитическата среда и политическите процеси в България в края на 2023..

публикувано на 05.12.23 в 19:00