Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И пчеларите на протест срещу вноса на мед от Украйна

Снимка: БГНЕС

Пчелари от цялата страна излязоха на национален протест пред Министерството на земеделието и храните. Те се обявиха за прекратяване на безмитния внос на мед от трети страни и по-специално от Украйна, в подкрепа на общонационалния земеделски протест, като уточниха, че проблемите в бранша са трупани с години. Протестиращите поставиха пред агроминистерството свои кошери, издигнаха български знамена и транспаранти с надписи "Спрете дискриминацията, спрете фалшивия мед!".
 
Протестиращите бяха приети от министъра на земеделието Кирил Вътев, който обеща, че ще изпрати до Брюксел техните искания. От 1 до 10 октомври производителите на пчелен мед ще получат извънредното подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., увери министърът. 

Пчеларите твърдят, че 60% от миналогодишния мед стои в складовете им. Те настояват за система за проследяване на произхода и българският мед да бъде защитен. Липсата на доходи в бранша води до приключване на бизнеса, обясняват пчеларите. 

Още от категорията

Половината българи не очакват скорошен край на войната в Украйна

49,9% от българските граждани не очакват войната в Украйна да приключи през настоящата година, 30,7 на сто поддържат обратното мнение, а останалите се колебаят. Това показва проучване на “Галъп интернешънъл”, проведено за БНТ между 1 и 9 февруари..

публикувано на 25.02.24 в 13:08

Лоши условия за планински туризъм

Планинската спасителна служба предупреждава за лоши уславия за туризъм във високите части на планините. Там е облачно, мъгливо, с положителни температури и умерен до силен вятър. Добре е туристите да се движат по маркираните маршрути и да не бъдат..

публикувано на 25.02.24 в 10:32

Стотици граждани в София изразиха солидарност с украинския народ

С шествие под надслов “ Украйна: Две години борба за живот, свобода и демокрация! Две години ЗАЕДНО и до победата на Украйна ” стотици граждани в София снощи отбелязаха годишнината от войната в Украйна. Колоната с разпънат български и украински флаг..

публикувано на 25.02.24 в 08:57