Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И пчеларите на протест срещу вноса на мед от Украйна

Снимка: БГНЕС

Пчелари от цялата страна излязоха на национален протест пред Министерството на земеделието и храните. Те се обявиха за прекратяване на безмитния внос на мед от трети страни и по-специално от Украйна, в подкрепа на общонационалния земеделски протест, като уточниха, че проблемите в бранша са трупани с години. Протестиращите поставиха пред агроминистерството свои кошери, издигнаха български знамена и транспаранти с надписи "Спрете дискриминацията, спрете фалшивия мед!".
 
Протестиращите бяха приети от министъра на земеделието Кирил Вътев, който обеща, че ще изпрати до Брюксел техните искания. От 1 до 10 октомври производителите на пчелен мед ще получат извънредното подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., увери министърът. 

Пчеларите твърдят, че 60% от миналогодишния мед стои в складовете им. Те настояват за система за проследяване на произхода и българският мед да бъде защитен. Липсата на доходи в бранша води до приключване на бизнеса, обясняват пчеларите. 

Още от категорията

Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН

Радио България честити 15-ия рожден ден на Радио Видин!

Колегите от БНР - Радио Видин отбелязват днес 15 години от създаването на регионалната радиостанция. Независимо от младежката си възраст, Радио Видин държи първенство по слушани минути, а именно - средно по три часа на ден, което е явен показател за..

публикувано на 01.03.24 в 14:17

145 години от утвърждаването на първия български бюджет

На 1 март през далечната 1879 година руският княз Александър Дондуков-Корсаков утвърждава първия бюджет на освободената през 1878 г. България. Документът се нарича  "Смета разходам, назначенным к производству из Болгарских доходов с 1 марта 1879 года по..

публикувано на 01.03.24 в 07:30

Изложба разказва за българите в Западните Балкани през XIX–XXI в.

Изложба "Българите в Западните Балкани през XIX – XXI в.“ се открива днес в 15.30 ч. в галерия "Старата череша" в кюстендилското село Раждавица. Фокусът е поставен върху миналото и настоящото на българите, населяващи четири държави – Албания, Косово,..

публикувано на 01.03.24 в 07:10