Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Канатицата вдъхновява български фестивал в Канада и любопитен музикален проект

Снимка: bcsbc.ca

Българската общност във Ванкувър, Канада, провежда фестивал на българските народни танци и шевици "Канатица" (21-24 септември) с участието на групи от цяла Северна Америка и Канада. Това е десетото издание на фестивала и съвпада с 20-годишнината от създаването във Ванкувър на група за български народни танци "Китка", както и с 30-годишнината от учредяването на българското училище там. Организатор е Българско-канадско дружество в Британска Колумбия. Основна цел на форума е да се съберат нашенски фолклорни традиции на едно място и да се популяризира българският фолклор сред канадската и чуждите етнокултурни местни аудитории. На фестивала има участници от Торонто, Калгари, Монреал, Денвър, Лос Анджелис, Сан Диего и Ванкувър.


Първият ден на фестивала е посветен на българските шевици. За първи път в чужбина се организира подобна проява за популяризиране на българското везмо и неговото значение за фолклора. Специален гост е Диляна Курдова, която представя своята книга "Размисли върху българската женска носия". Пред по-широка аудитория, включваща и канадци с интерес към българския фолклор, тя ще разкаже за символиката на българските шевици.

На 22-ри септември, по случай Деня на независимостта ще се извие голямо българско хоро с всички участници и гости на фестивала. Ще има празничен концерт и премиерно излъчване на филма "20 години български танци във Ванкувър", разказващ за историята и духа на група "Китка". Същият ден в българската розова градина в престижния квартал "Бърнаби" ще има хоротека.

На 24 септември събитието ще завърши с посещение на столицата на провинция Британска Колумбия – Виктория.

"Канатица" са избрали да нарекат съвместния си албум Иван Шопов и формация "Авигея".


Иван Шопов е артист с много лица – художник, електронен музикант, DJ, продуцент… С различните си проекти той поставя българския фолклор в най-съвременна звукова среда. Тези търсения съвпадат с вижданията за възраждане на българския фолклор на четирите момичета от вокална формация "Авигея". 


Така през 2017 г. създават заедно албума "Канатица", в който представят своя прочит на любими български народни песни. Сред тях е и "Слънце грее" с участието на пианиста Димитър Бодуров.

Редактор: Диляна Трачева

Снимки: bcsbc.ca, Facebook / Ivan Shopov

БНР подкасти:

Още от категорията

120 години студентски празник в България

"Най-хубавото нещо в студентския живот на един млад човек е отбелязването на 8 декември" – казва председателят на Национално представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев. След времето на изолация и противоепидемични мерки,..

публикувано на 08.12.23 в 11:00

Злато, сребро и коприна – българка съживи старите технологии в изготвянето на кюстендилската носия

Мадлен Божилова Амин е носител на приза "Живо човешко съкровище" на Юнеско за 2021 г. за проект, свързан с изработване на старинната кюстендилска носия,наречена сая. Преди време, българката се завръща от чужбина в родния си Своге и започва да търси..

публикувано на 07.12.23 в 11:10

Кюстендил възражда местна коледна традиция

Приказната Коледа на Кюстендил започва на 2 декември със запалването на светлините на елхата градския площад "Велбъжд". Празнична украса ще грейне и на още няколко от най-оживените места по централната част на града. Коледно градче в центъра на..

публикувано на 02.12.23 в 08:15