Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Готвят посещение на премиера в Австрия по темата Шенген

Украйна оценява, че решението на България да не удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти не е било леко, коментира външният министър Мария Габриел в кулоарите на Срещата на ООН в Ню Йорк. "Но точно защото изразяваш солидарност в този момент на трудност и имаш силата да вземеш такива решения, това се оценява", каза Габриел, която преди това проведе срещи с президентите на Украйна и Румъния Володимир Зеленски и Клаус Йоханис и с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя е приветствала решението на България и Румъния да не продължават забраната.

Външният министър заяви, че заради ветото на Виена срещу приемането на България в Шенгенското пространство е планирано посещение на българския премиер в Астрия. "Но аз смятам, че когато отиваш на посещение, отиваш когато си близо до резултат. Ние преди това искаме да си свършим работата", поясни Габриел.

Вицепремиерът и външен министър подписа за България Споразумението към Конвенцията на ООН по морско право за съхранение и устойчиво използване на морското биологично разнообразие в зоните на Свободния океан отвъд национална юрисдикция.


БНР подкасти: