Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред Общото събрание на ООН президентът осъди руската агресия в Украйна

Снимка: БТА

Войната, конфликтите и терорът са предизвикателства за бъдещето на нашата цивилизация. Това заяви президентът Румен Радев в словото си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. „Днес живеем в свят на растящи рискове и несигурност. Картината се допълва от систематичната ерозия на демокрацията и човешките права и възхода на авторитаризма. Грубо е нарушен консенсусът, че човечеството може да живее според правилата на международно възприетия световен ред", каза Радев. Президентът нарече агресията срещу Украйна "война на страна - постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН срещу съседна държава, нарушавайки принципите на Устава на ООН и международното право".

Той изрази опасение от разпространение на войната из Черноморския регион и призова ООН да намери решение на конфликта чрез преговори.

БНР подкасти:

Още от категорията

Снимка: facebook.com/BulgarianEmbassyRomania

В Плоещ се преклониха пред Паметника на героите от Гривица

В румънския град Плоещ започна традиционното отбелязване на Националния празник на България - 3 март. За това съобщават от посолството ни в Букурещ. От Кметството на Плоещ в сътрудничество с Посолството на Република България в Румъния по традиция..

публикувано на 01.03.24 в 16:14
Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН

Радио България честити 15-ия рожден ден на Радио Видин!

Колегите от БНР - Радио Видин отбелязват днес 15 години от създаването на регионалната радиостанция. Независимо от младежката си възраст, Радио Видин държи първенство по слушани минути, а именно - средно по три часа на ден, което е явен показател за..

публикувано на 01.03.24 в 14:17

145 години от утвърждаването на първия български бюджет

На 1 март през далечната 1879 година руският княз Александър Дондуков-Корсаков утвърждава първия бюджет на освободената през 1878 г. България. Документът се нарича  "Смета разходам, назначенным к производству из Болгарских доходов с 1 марта 1879 года по..

публикувано на 01.03.24 в 07:30