Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България първа в света има улица, кръстена на донор

Снимка: dokumentalisti.bg

Във Варна се намира първата улица в света, която носи името на донор, спасил четири човешки живота. Мястото напомня за последния, изключително ценен дар, който човек може да направи в земния си път.

Улицата се казва „Георги Николов“ и е в квартал „Аспарухово“ на морската ни столица. Преименуването на улица с име на донор е инициатива на граждани и създателите на проекта "Последният дар на човека", който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България.

Живот след края

Георги е млад мъж от Варна, който на 20 септември 2015 г. остава завинаги на 21, но позволява на други 4 живота да продължат, като става донор. Студент зад граница, с остър ум и светло бъдеще, Георги не е имал сериозни здравословни проблеми и няма как да се знае, че коварна мозъчна аневризма в главата му е напът да се спука и сложи край на живота му. За аневризмите няма обяснима причина или симптоматика и в случая на Георги не е повече от лош шанс. Той обаче дава шанс за живот на четирима души, което го превръща в герой, и по този начин вдъхновява новаторската идея за кръщаване на улица на неговото име.

Донорството в България

Едва 13 са реализираните донорски ситуации у нас през 2022 г., а чакащите – близо 1000, което подрежда България на опашката в Европейския съюз по брой трансплантации. Запознати изчисляват, че ако се запазят настоящите темпове, ще са необходими повече от 20 години, за да бъдат трансплантирани всички, чакащи към днешна дата.

Историята на Георги