Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

Снимка: Община Гулянци

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието на Дунав, ще прозвучат командите на центуриони, ще се предлагат римски храни, майстори ще показват древни занаяти, а войни от тракийските племена даки и сармати ще демонстрират доспехите си. Организатори на събитието са община Гулянци и кметството на край дунавското село Гиген, в чийто околности се простира археологическият обект.


Във фестивала ще вземат участие 40 ентусиасти от най-старите групи за антични възстановки в България и в Румъния – Първи Италийски легион и Terra Dacica Aeterna. Те ще възпроизведат събития, обичаи и традиции от античността и ще демонстрират умения, исторически оръжия и облекла, които ще пренесат гостите на фестивала във времената на разцвет на Римската империя.

„Военните демонстрации са зрелищни и опасни! Ще покажем клетвата на легионера, битките с враговете на империята и ежедневния им бит. Ще разкажем историята на даките и битките им с Римската империя, които са оставили забележителен отпечатък върху историята на Улпия Ескус. А възстановката на решителната голяма битка в събота вечер (на 23 септември),ще изправи всички участници – римляни и варвари, един срещу друг!“ – обещават организаторите и ни приканват да не пропускаме шанса да се присъединим към първия по рода си фестивал на територията на великолепния Улпия Ескус, за да се потопим в магията на древната му история.


Още за миналото на римската колония край Дунав, ще научите от материала „Улпия Ескус – истории за възход и разруха“ от колекцията на Радио България. 

Съставил: Венета Николова

Снимки: Община Гулянци

БНР подкасти:

Още от категорията

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40