Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Добруджа зове и ликува“ – мултимедийни презентации на РИМ - Добрич

Снимка: РИМ - Добрич

По повод 83-годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България, на сайта на Регионалния исторически музей в Добрич могат да се видят мултимедийните презентации „Добруджа зове“ и „Добрич ликува“.

Богатият снимков материал проследява паметните събития от есента на 1940 г. Показани са моменти от работата на нашата делегация в румънския град Крайова до подписването на договора на 7 септември, навлизането на българската армия в Южна Добруджа, което се случва в периода между 21 септември и 1 октомври 1940 г. Снимките са запечатали радостта на добруджанци при посрещането на българските воини в Балчик и Тутракан на 21 септември, Добрич и Каварна на 25 септември, Силистра на 1 октомври. 


Показана е и трагедията на българите от Северна Добруджа, които по силата на договора са принудени да се преселят на юг. Близо 70 хиляди севернодобруджанци са настанени в градовете и селата на Южна Добруджа. В презентациите са използвани снимки от фондовете на Историческите музеи на Добрич, Силистра,Тутракан, Генерал Тошево и от богатата колекция от стари стъклени негативи на паметници на културата, снимани из българските земи в началото на миналия век, съхранена от американското семейство Нели и Роберт Гипсън, известна като архив „Гипсън“.

Снимки: РИМ - Добрич


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 300 изследователи на Библията се събират на международна конференция в София

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще посрещне над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания . Форумът ще се проведе от 15 до 18 юли в Ректората на университета и..

публикувано на 14.07.24 в 10:40

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22