Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Софийският зоопарк посрещна индийските красавици Фрося и Луиза

Снимка: Зоологическа градина София

Две индийски слоници пристигнаха в Зоологическата градина в София от зоопарка в германския град Аугсбург. За да стигнат до българската столица, Фрося и Луиза са пропътували над 1 500 км. в специален тир за превозване на слонове на холандска фирма за транспорт на диви животни. Докато се успокоят и адаптират, новите попълнения на зоопарка ще бъдат изолирани от посетителите. За да се улесни този процес, с тях пътуваха и ще останат за няколко дни и техните гледачи от зоопарка в Аугсбург. 

Двете слоници са много умни и с ярка индивидуалност, разказват гледачите. 

Родената в дивата природа на Индия през 1974 г. Луиза е доминантна, по-мързелива и обича да прекарва повече време във вътрешните пространства. Фрося е родена през 1980 г. във Виетнам, после е живяла в Московския зоопарк. Тя е по-спокойна, обича да стои на открито и да контактува с гледачите си. И двете много обичат водата, да си играят с автомобилни гуми и да правят кални и прашни бани. 

Двете се запознават през 1988 г. в Зоологическата градина в Берлин и оттогава са неразделни. През 2020 г. те са преместени в зоопарка в Аугсбург.

БНР подкасти: