Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Поддръжници на "Възраждане" поискаха оставка на правителството

| обновено на 21.09.23 в 16:19
Народните представители от Възраждане Деян Николов и Петър Петров (от ляво надясно) на протеста
Снимка: БТА

Привърженици на партия "Възраждане" излязоха на протест пред сградата на парламента и Министерския съвет, за да поискат оставка на правителството. Протестът беше обявен като национален, а хората започнаха да се събират малко преди 12 часа на обяд. 

Те настояват за референдум за запазване на българския лев и се обявяват срещу промени в Конституцията, целящи "разпарчетосването на България". "Какво се случва ли? Виждате го - на първо място е Украйна, на първо място ще защитаваме Украйна докрай... Извинявайте, добре, но България къде е?", коментира пред репортерката на БНР Светослава Кузманова участничка в протеста.

Оттам протестиращите се насочиха към оградения Паметник на Съветската армия и се опитаха да атакуват огражденията в съпровод на български възрожденски песни и български знамена. На мястото имаше засилено полицейско присъствие. След това поддръжниците на "Възраждане" се насочиха към столичния Орлов мост и го блокираха.

"Ние, българите, трябва да определяме, какво да става в нашата държава, а не някакви разпасали се посланици", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Множеството започна да скандира "Оставка! Съд! Затвор!". Оттам протестиращите тръгнаха по централни софийски улици, спирайки движението, и се събраха пред храм-паметник "Александър Невски", където протестиращите започнаха да се разотиват.

Още от категорията

Падна ветото на президента за даряване на бронетранспортьори на Украйна

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху ветото на президента върху Закона за ратифициране на споразумението с Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Против ветото върху дарението на 100..

публикувано на 08.12.23 в 18:05

По съседски: Събития с балкански адрес

Словения удължи въведения граничен контрол към Хърватия и Унгария Словенското правителство удължи до 21 декември контрола по границите с Хърватия и Унгария с цел предотвратяване на тероризма, екстремизма и трансграничната престъпност,..

публикувано на 08.12.23 в 11:42

Парламентът гледа на първо четене промени в Конституцията

Първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на България е точка от дневния ред на днешното заседание на парламента. Вносители на законопроекта са лидерите и председателите на парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и..

публикувано на 08.12.23 в 06:30