Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС експулсира руснак и двама беларуси

Снимка: dans.bg

Със заповед на председателя на ДАНС Пламен Тончев са наложени принудителни административни мерки за "експулсиране", "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години на един руски гражданин и на двама граждани на Беларус. Инициалите на руския гражданин са Н.З., а на тези от Беларус Е.П и В.Б. Мерките са във връзка с извършвана от тримата  дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България. Има данни, че лицата са действали според хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси.  Депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър Екатерина Захариева коментира, че службите си вършат работата.

По-рано днес посолството на Русия обяви на страницата си във Фейсбук, "българските власти са предприели действия за експулсиране от страната на архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София, и двама служители на храм "Св. Николай Мирликийски".

"Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг", коментираха от посолството.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15