Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческа възстановка и красиви гледки по маршрута на ретро влак

Снимка: БГНЕС

Ретро влак с парен локомотив заедно с четири седящи вагона и още един от правителствения влак „Витоша Експрес“ потегли към Мездра от столичната Централна гара. Пътуването е организирано от БДЖ и Сдружение „Обединени Балкани“ по повод Деня на Независимостта и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници.

На гара Курило беше пресъздадена историческа сцена – княз Фердинанд I слезе от влака и прочете манифеста за обявяване на Независимостта на България.

Маршрутът на ретро композицията включва престой и в Реброво и Своге, където организаторите също са подготвили програма за посрещането на ретро композицията.

Ако пътуващите изберат да слязат на гара Лакатник или спирка Черепиш, ще могат да се насладят на планинска разходка или да посетят Черепишкия манастир.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба във Велико Търново разказва за събития и личности, допринесли за Съединението на България

Изложбата “Съединението – събития и личности”, разположена във великотърновския музей "Възраждане и Учредително събрание", показва оригинални документи и снимки от фондовете на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и Регионална библиотека..

публикувано на 06.09.24 в 12:08

Двудневен еко-празник в Елхово представя чиста храна от микро ферми в региона

Елхово е разположено в югоизточната част на Тракийската низина сред плодородно поле между планините Странджа и Сакар. Край градчето преминава една от пълноводните реки в България – Тунджа, а наблизо има 21 села със земеделска земя, които са..

публикувано на 06.09.24 в 08:05

Топъл празничен ден, на места с превалявания

В петък, 6 септември, в повечето райони от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в югозападната половина от страната ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици...

публикувано на 05.09.24 в 19:45