Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на Руската църква в София ще бъде решена от Руската православна църква

Руската църква в София
Снимка: Венета Николова

Граждани се събраха пред Руската църква в София, за да изразят недоволство от нейното затваряне. “Руският храм, който дълги години е бил място за обща молитва на руснаци и българи, сега ще бъде затворен”, обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова след решението на властите ни да експулсират предстоятеля на църквата и двама беларуски свещеници, тъй като представляват заплаха за националната сигурност.

ДАНС експулсира руснак и двама беларуси

Междувременно военният министър Тодор Тагарев коментира, че службите ни разполагат с достатъчно убедителна информация, че тримата служат на геополитическите интереси на Москва. “Има доклад на ДАНС, който показва, че те извършват действия, които не съответстват на техния статут в България”, заяви, от своя страна, премиерът Николай Денков.

Руската църква в София “Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ на този етап ще прекрати своята дейност, по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква”, гласи съобщение на фейсбук страницата на руското посолство у нас.

Пред телевизия “Русия 24” руският посланик у нас Елеонора Митрофанова заяви, че българският посланик Атанас Кръстин ще бъде извикан в руското външно министерство заради експулсирането на тримата свещеници. Тя допусна ответни мерки от руска страна, но се застрахова: “Мисля, че никой няма да предприема огледални действия по отношение на Българската православна църква в Москва. Ние не сме варвари.”




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59