Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България и Румъния говорят с един и същи глас за Шенген

Евродепутати с общ брифинг на границата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският евродепутат Илхан Кючюк и румънският Влад Ботош оповестиха на обща пресконференция на граничния пункт “Дунав мост”, че заедно ще посетят Нидерландия и Австрия, за да потърсят подкрепа за членството в Шенген на собствените си страни. Двамата се надяват България и Румъния да станат част от Шенгенското пространство до края на годината.

Евродепутатите от “Обнови Европа” изтъкнаха, че имат конкретни очаквания от правителствата, които спират приемането на България и Румъния в Шенген, и декларираха, че двете държави говорят с един и същи глас.

Австрия ще вдигне ветото за Шенген след изборите догодина

Председателят на партия “Съюз за спасение на Румъния” Каталин Друла заяви, че няма никаква причина страните да бъдат държани извън пространството за свободно придвижване. Той призова българското и румънското правителство да премахнат таксата за преминаване през “Дунав мост” като символична крачка към влизането в Шенген.

Още от категорията

Президентът наложи вето на износа на бронирана транспортна техника за Украйна

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна стари, разконсервирани бронетранспортьори. В мотивите към ветото пише, че депутатите не са били..

публикувано на 04.12.23 в 18:10
Марейд Макгинес

Еврокомисарят по финансовата стабилност Марейд Макгинес пристига на работно посещение

Еврокомисарят по въпросите на финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес пристига в страната ни на двудневно работно посещение, съобщи Представителството на Европейската комисия в България. Днес тя ще се..

публикувано на 04.12.23 в 07:00
Мария Габриел

Външнополитическата стратегия на България във фокуса на форум

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел днес ще бъде домакин на конференцията “Външнополитическата стратегия на Република България - предизвикателства и възможности”, която ще се проведе в Дома на Европа в София, съобщи МВнР. В анонса към..

публикувано на 04.12.23 в 06:00