Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриархът да разпореди отварянето на Руската църква в София, призова митрополит Наум

Руската църква "Св. Николай Мирликийски"
Снимка: БТА

Руската църква “Св. Николай” е българска собственост, не е освещавана от руски духовни лица и не може да бъде заключвана нито от руската държава, нито от представители на Руската православна църква.”

Тези факти излага русенският митрополит Наум в позиция по повод затварянето на Руската църква в София след експулсирането на трима нейни свещеници, уличени в шпионска дейност в полза на Москва. Впоследствие посолството на Русия у нас оповести, че храмът ще прекрати дейността си и по-нататъшната му съдба ще бъде решена от Руската православна църква.

 
Духовникът окачествява като “недопустимо” заключването на църквата от странични лица и призовава патриарх Неофит веднага да разпореди отварянето й, както и да бъдат възстановени богослуженията.

С призив към патриарх Неофит за възстановяване на богослуженията в Руската църква се обърна и депутатът от ДПС Делян Пеевски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето ще е без промяна – остава облачно и дъждовно, няма давали на запад

Във вторник , 30 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 8°. През деня валежите от север над Централна и Източна България ще започнат да спират, но в Южна България ще продължават. Максималните температури ще са от 17..

публикувано на 29.04.24 в 21:00

България днес - 29 април 2024 г.

Започна Страстната седмица и поехме по пътя към вечното християнско чудо- Възкресението. Време, в което обръщаме поглед към последните земни дни от живота на Спасителя, преди да бъде разпънат на кръста и да поема греховете на целия човешки..

публикувано на 29.04.24 в 19:00

Вече можем да проверим дали сме включени в избирателните списъци

Българските граждани вече могат да проверят дали са включени в избирателните списъци От днес българските граждани могат да извършват проверка дали са включени в избирателните списъци за гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. на интернет страницата на..

публикувано на 29.04.24 в 14:55