Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриархът назначи свещеници, които да служат в Руската църква

| обновено на 25.09.23 в 19:28
Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит назначи столични свещеници, които да извършват обичайните богослужения в храм “Св. Николай Мирликийски”, известен като Руската църква в София, съобщиха от Светия синод на БПЦ. Както и досега вярващите ще могат да се покланят пред мощите на Св. Серафим Софийски и да измолват подкрепата му.

Преди броени дни храмът остана затворен, след като трима свещеници бяха експулсирани заради шпионаж в полза на Русия.


Негово Светейщество е информирал в писмо руския патриарх Кирил за предприетите действия. Той очаква също така съдействие от посолството на Русия у нас за отварянето на храма. 

Всякакви други въпроси от светски, юридически и административен характер, свързани с казуса около Руската църква, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на синода, се подчертава в съобщението.  

Според информация на БНР българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил привикан днес в руското външно министерство, където му е бил заявен решителен протест по повод изгонените трима представители на руската църква. Според руското външнополитическото ведомство изгонването на предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София и на двама служители на Подворието е станало "под измислен предлог и кощунствена и оскърбителна форма". 

В разговор с представители на Светия синод на БПЦ премиерът Николай Денков е изразил готовността на държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма, ако това е в нейните правомощия и ръководният орган на църквата сметне за необходимо. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30