Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тревожно високо е нивото на незаконния дърводобив

Снимка: БГНЕС

Над 1/4 от дърводобива в България е незаконен, алармира доклад на природозащитната организация Световен фонд за природата (WWF). 

Трайната тенденция ощетява държавата и заплашва да лиши цели райони от чист въздух и питейна вода. 

Освен че между 1/3 и 1/4 от дървесината е незаконно добита, половината от привидно законния дърводобив се прави в нарушения на законите за горите, околната среда, биоразнообразието и защитените територии. Нелегалната сеч генерира скрити приходи от над 100 млн. лв. годишно, сочи докладът.

Документът отчита и най-широко разпространените схеми за незаконен добив и продажби, като сеч на немаркирани дървета и манипулации при изчисляване обема на дървесината. 

Като предпоставки за злоупотребите се сочат недостатъчният брой на горските - едва 3000, и високото ниво на бедност на населението в горските райони. 


БНР подкасти:

Още от категорията

София подкрепя предложения от Еврокомисията регламент за ГМО храни и фуражи

На 11 декември в Брюксел министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство. На форумът ще се обсъжда искането на Еврокомисията за постигане на общ подход по Предложението за регламент..

публикувано на 10.12.23 в 14:19

Трима президенти откриха новата газова връзка между България и Сърбия

Променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност, каза президентът Румен Радев на церемонията по откриването на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш.  "Газопроводът с България ще..

публикувано на 10.12.23 в 13:09

В сила е ново разписание на БДЖ

От 10 декември влиза в сила нов график за движение на пътническите влакове на БДЖ. Осигурен e нов директен бърз влак Свиленград - София – Свиленград, без да се налага прекачване в гарите. С един час по-късно ще тръгва теснолинейката..

публикувано на 10.12.23 в 10:00