Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започва имунизацията с новата ваксина за коронавирус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започва ваксинирането срещу подвариант на коронавируса - Омикрон. Осигурени са 80 640 дози от новата ваксина, предназначени за хора над 12-годишна възраст. Препаратът е доставен в Регионалните здравни инспекции в страната. Предстои и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години. 

Одобрени са ваксинациите срещу Covid-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон. Имунизацията е препоръчителна за хората над 60 години, за лицата с хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания, трансплантирани, бременни и др. Ваксината се прилага в единична доза, като изключение са децата под 5 г., които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози. 

Националният експертен съвет препоръчва и имунизация срещу сезонен грип, която може да се направи едновременно с ваксината срещу Covid-19. 

Възможно е противогрипната ваксина да се сложи в комбинация с ваксината срещу коронавирус, но това да стане на двете ръце, посъветва проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). С увеличаването на възрастта на населението и намаляването на обществения имунитет има тенденция на ръст на инфекциите и тяхното хронифициране, отбеляза той.


"Докато е хубаво времето, докато се проветрява, респираторните инфекции ще бъдат под контрол", обясни проф. Кантарджиев пред БНР, и успокои, че няма нужда от тревоги относно увеличението с 5-6 пъти на случаите на Covid-19 в София. 

По думите му, коронавирусът вече е обичайна респираторна инфекция. Вариантът Пирола се характеризира с много голямото количество мутации – 35, което променя характеристиките на вируса по подобие на прехода между Делта и Омикрон, обясни специалистът уточнявайки, че серумният имунитет на преболедувалия и ваксинирания много по-слабо защитава, но "Т-клетъчният имунитет успява да защити организма до известна степен". 

Съветът на експерта е да се носят маски на места, където има струпване на хора и да не се прекалява с имуностимулантите.


БНР подкасти:

Още от категорията

Очаква се заоблачаване и слаби локални валежи, ще е топло за сезона

Във вторник  минималните температури ще са от минус 1° до 4°, в София 0°. Преди обяд над страната ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали слаб дъжд, в планините - слаб сняг. След пладне над по-голямата част от..

публикувано на 11.12.23 в 19:10

България днес – 11 декември 2023 г.

Нова седмица, нов урок … за родното образование. Водеща тематична нишка в „България днес“ на 11 декември е историята от миналото, която все още пише настоящето на образователните ни средища и в страната и извън нея. Първата ни спирка е Пловдив,..

публикувано на 11.12.23 в 19:00
Кристина де Бройн

Всяко четвърто българско дете живее в риск от бедност

От 2014 до 2021 г. България е успяла да намали детската бедност с 8,3%, сочи доклад на УНИЦЕФ, изследващ 40 страни от ЕС и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Пред „Нова телевизия“ Кристина Де Бройн представител за България на УНИЦЕФ..

публикувано на 10.12.23 в 17:16