Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Словения въвежда полицейски пропускателни пунктове по своите граници


Словения ще постави полицейски контролно-пропускателни пунктове на своя територия в близост до граничните пунктове, включително по границата с Хърватия. Шенгенският режим остава в сила и преминаването ще е без контрол през бившите гранични пунктове, но на територията на Словения ще има полицейски контролно-пропускателни пунктове, където полицията ще спира и проверява отделни превозни средства по избор. Според портала 24ur Словения, по примера на Италия, ще въведе мярката заради нелегалната миграция. Словенското правителство не обмисля въвеждането на граничен контрол с Хърватия, въпреки голямото увеличение на нелегалното влизане на мигранти, заяви държавният секретар в Министерството на външните работи Марко Стучин.

Porsche ще строи фабрика за електрически велосипеди в Хърватия

Мате Римац
Германският производител на луксозни коли финализира плановете си за изграждане на завод за електрически велосипеди в Хърватия, съобщи Jutarnji list. Изданието отбелязва, че това ще бъде първата фабрика на компанията в Хърватия и нейната първа местна инвестиция на зелено. Всекидневникът уточнява, че няма подробности за проекта, но това е още една значителна инвестиция в хърватския сектор за електропревозни средства, след като местната компания Rimac Group вече завършва своя фабрика за електрически автомобили близо до Загреб. Преди да се насочи към Хърватия Porsche Group чрез Porsche eBike Performance придоби за 13,3 млн. евро хърватския стартъп Greyp Bikes именно от Мате Римац, собственик на Rimac Group.

До 2026 г. гръцките граждани трябва да заменят личните си карти


През платформата id.gov.gr гърците вече могат да подават електронно заявление за издаване на машинночетими лични карти по стандартите на ЕС и САЩ, предаде БТА. Всички граждани са задължени да сменят личните си карти до 3 август 2026 г. Новите лични карти предоставят възможност за доброволно посочване на кръвната група и резус фактора. Снимките за документите и снемането на пръстов отпечатък вече ще се правят електронно на място. Предложението за промяна на личните карти предизвика недоволство сред част от гърците. В Солун и Атина имаше протести заради слухове, че в новите документи е вграден чип, позволяващ проследяване на притежателя. Властите отхвърлиха тези спекулации. Професионалните фотографи също се оплакаха, че новите документи им „взимат работата“.

Румъния ще съди Австрия, ако продължи блокадата за Шенген


Ако през декември Австрия отново използва правото си на вето за Шенген, Румъния ще се обърне към Съда на ЕС и ще помоли Европейския съвет, Еврокомисията и Европарламента да бъдат страна в процеса заедно с Румъния. Това заяви пред телевизии Antena 3 и Digi 24 румънският премиер Марчел Чолаку. “Докато съм министър-председател, няма да приема австрийският канцлер да е лицемер и да продължава да унижава Румъния. Не може, след като е одобрил влизането на Хърватия в Шенген, да дойде и да каже, че не приемат Румъния и България“, коментира Чолаку и припомни, че Румъния губи поне 2% от своя БВП заради неприемането в пространството без граници. Запитан дали в отговор на австрийското вето Букурещ ще блокира достъпа на австрийски служители до форуми на НАТО, премиерът отговори: „Определено“.

Отново се проля кръв в Северно Косово


На 24 септември косовски полицай бе убит на сръбска барикада в Северно Косово. Друг беше ранен. В отговор властите обсадиха група от 30 тежко въоръжени сърби в манастира при с. Банска. В престрелките са убити четирима сърби. Шестима са ранени и арестувани. След среща в Белград с посланиците на САЩ, Великобритания, Италия, Германия и Франция, сръбският президент Александър Вучич обвини за събитията политиката на косовския премиер Албин Курти. Вучич поиска косовската полиция да се оттегли от Северно Косово и да бъде заменена от военни на мироопазващата мисия KFOR. Прищина призова Белград да предаде укриващите се в Сърбия участници в сблъсъците, предаде REUTERS. „Все още упорито работим, за да разберем точно как и кой е отговорен и защо“, коментира посланикът на САЩ в Прищина Джефри Ховениер. „Това не бе група от отделни граждани, които са се събрали спонтанно, за да изразят загриженост. Това беше обучена, организирана група. А това означава, че зад тях стоят някакви структури, които ги обучават и им дават екипировка“, отбеляза дипломатът. Нито една групировка не пое отговорност за нападението.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: balkaninsight.com, jutarnji.hr, neoskosmos.com, reuters.com

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34