Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Правителството разчита на въглищните електроцентрали в енергетиката

Красимир Ненов
Снимка: Савина Спасова

Внесените в ЕС Териториалните планове за развитие не поемат ангажименти за затваряне на мини или електроцентрали, каза пред БНР Красимир Ненов, зам.-министър на енергетиката. „Енергийната сигурност на България е гарантирана. В Териториалните планове е предвидено да се откриват нови работни места в индустрии, свързани с устойчиви енергийни решения, за социална подкрепа и за разнообразяване на местната икономика“, заяви Ненов и добави, че българската енергетика разчита на мощностите на тези мини и електроцентрали. Той призна, че през годините е натрупано недоверие между работещите в сектора и различните правителства и че трябва да се работи за по-добра комуникация между тях. 

Ядрената енергетика е ключова за страната и в бъдеще, изтъкна зам.-министърът. „Правителството работи да изгради  на площадката на АЕЦ "Козлодуй" нови ядрени мощности, като към 2035 г. да влезе нов ядрен блок с мощност 1 GW и няколко години по-късно още 1 GW“, поясни Нинов. 

Още от категорията

Пол Хилберс директор на МВФ за България

МВФ препоръчва България да овладее инфлацията до 3 на сто, за да влезе в еврозоната

Надявам се, властите в България ще успеят да доведат инфлацията до нива, отговарящи на изискванията за приемане на еврото, каза пред БНТ директор на Международния валутен фонд (МВФ)за България Пол Хилберс. С въвеждането преди 25 години на валутния борд..

публикувано на 10.12.23 в 10:31
Министърът на икономиката Богдан Богданов на бизнес среща в Корея

Корейски технологичен гигант с интерес към съвместни проекти с България

Нови сфери на сътрудничество и реализацията на съвместни проекти в България обсъди министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с вицепрезидента на корейски технологичен гигант, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията...

публикувано на 09.12.23 в 15:42
Tesla отбелязва 335 процента увеличение на продажбите у нас.

Кои са предпочитаните нови коли в България?

Сред най-търсените нови автомобили на българския пазар през 2023 година се нареждат Rolls-Royce, Tesla и китайската DFSK, съобщава Automedia.bg , като се позовава на справка за новите регистрации в МВР. В продажбите на Tesla се открояват 335..

публикувано на 09.12.23 в 11:10