Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мините и топлоцентралите са обречени, смятат управляващите

Снимка: БГНЕС

Четвърти ден  продължават блокадите на основни пътища от протестиращи миньори и енергетици в знак на протест срещу плановете за справедлив преход за въглищните райони. Затворени са Проходът на Републиката, Подбалканският път при Гурково. Блокада има в Раднево на пътя за Нова Загора. Затворен е пътят Русе - Свиленград край ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово. Планира се и блокада на магистрала „Струма“. Неясно е кога и къде ще започнат преговори с правителството.

"Стара Загора е регион с магистрала, жп линия, който се развива доста добре, има и сериозен инвеститорски интерес - заяви пред bTV финансовият министър Асен Василев. - Ако някой ви лъже, че ще продължите да правите това, което правите в последните 20 години, то той ви лъже“, подчерта Василев. 

„Това, което е било до момента, няма как да продължи, защото сами виждате, че пазарът налага ограничение, а не правителството. Докато пазарът плаща 90 евро на тон въглища, няма как токът от мините да е конкурентоспособен. Тази професия има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции“, каза министърът по повод протестите на енергетици и миньори. 

Междувременно правителството публикува териториалните планове за справедлив преход.   

Област Стара Загора е най-засегната от прехода към неутрална по отношение на климата икономика, тъй като четирите въглищни топлоелектроцентрали и мини са разположени на територията на областта. Тази констатация е направена във финалните териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, които правителството публикува. 

Демонстранти успяха да пробият полицейския кордон и да излязат на автомагистрала “Струма”, а служителите на “Топлофикация-Сливен” започнаха протест в подкрепа на колегите си от “Марица Изток”. Още от категорията

Автомобилите вече преминават по най-дългия тунел в България

С тържествена церемония бе пуснато движението през тунел „Железница“ на магистрала „Струма“. Съоръжението е 2 км. и е най-дългият пътен тунел, изграждан в страната. Автомагистрала „Струма“ е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ..

публикувано на 21.02.24 в 08:30

Българските полярници се завръщат в страната ни

Участниците от 32-рата Национална антарктическа експедиция се завръщат на 21 февруари, съобщи Българският антарктически институт. Очаква се полярниците да кацнат в 15:35 ч на летище София, с полет на ITA AIRWAYS. Проф. Пимпирев призова за обща..

публикувано на 21.02.24 в 06:05

Над страната ще е облачно, но топло за февруари

В сряда , 21 февруари, минималните температури в България ще са между 1 и 4°. в София 1°. Преди обяд ще е облачно, на изолирани места със слаби валежи. В следобедните часове облачността ще се разкъсва и ще намалява. Ще духа слаб, след обяд в..

публикувано на 20.02.24 в 20:45