Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Хърватия се представи на свой национален щанд в Загреб

Снимка: БТА

В Загреб се проведе десетият Ден на националните малцинства. Със свой щанд българската общност, заедно с още 15 национални общности представи традиционни обичаи, носии, фолклор и музикално творчество, кухня, издателска дейност и печатни издания. Освен списание „Родна реч" - орган на Националната общност на българите в Хърватия, бяха представени рекламни материали за българския туризъм. 

Най-голям интерес сред гостите на събитието предизвикаха българските ястия, сред които бяха традиционната баница със сирене, шопска салата, мусака, погача и българско червено вино. В разговор с много граждани, политици и представители на хърватски институции, работещи с националните малцинства, представителят на българската общност в Загреб Перо Дианков представи целите и работата на българите в хърватската столица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27