Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БПЦ няма правомощия да отвори Руската църква в София

Снимка: БГНЕС

Светият Синод на Българската православна църква се надява Руската църква "Свети Николай Мириклийски" да бъде отворена в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на Българската православна църква и Българската Патриаршия. Това заяви говорителят на Синода старозагорският митрополит Киприан. Светият Синод подкрепи българския патриарх Неофит в качеството му на софийски митрополит, който е изпратил писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил по отношение на храма-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Това стана на първото редовно заседание на съборния орган на БПЦ, след като беше прекъсната богослужебната дейност на софийския храм след експулсирането на нейни служители при акция на ДАНС на 21 септември.

БНР подкасти:

Още от категорията

Виртуална изложба показва историята на Народния театър "Иван Вазов"

Пощенска картичка с изглед към новопостроения Народен театър и надпис на гърба – "Спомен от отварянето на театъра. Йозеф Шмаха, 1907 г." – е част от виртуалната експозиция , която може да бъда разгледана на сайта на Националния исторически музей. Тя..

публикувано на 14.01.24 в 09:10
Паметната плоча на Мара Бунева  в центъра на Скопие на кея край река Вардар

В Скопие и София почетоха саможертвата на Мара Бунева

На 13 януари 1928 г. Мара Бунева прострелва сръбския прокурор Велимир Прелич в центъра на Скопие до стария мост над Вардар, след което се прострелва в гърдите. Прелич е отговорен за нечовешките изтезания на млади българи и смъртните присъди от Скопския..

публикувано на 13.01.24 в 14:12

Мюсюлманите в България отпразнуваха нощта на Регаиб

Започна сезонът на берекета за мюсюлманите. "Заедно с нощта Регаиб настъпват трите благословени месеца. Честити и благословени да са за всички мюсюлмани, които търсят мъдростта, милостта и напътствието на Аллах", написа във Фейсбук председателят на Висшия..

публикувано на 12.01.24 в 11:15