Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Денков: Имаме подписано споразумение с протестиращите енергетици

Снимка: БГНЕС

След пет дни протести и блокади на пътища от енергетиците и миньорите, несъгласни с териториалните планове за справедлив преход към въглеродно неутрална икономика, протестиращи и управляващи в лицето на премиера Николай Денков, министри и депутати, днес седнаха на масата за тежки 7-часови преговори. Резултатът е подписано споразумение между протестиращите и правителството, а парламентарно представените сили станаха гарант на договореното. Стана ясно обаче, че документът не е подписан от всички представители на протестиращите. На този етап не е ясно и дали ще отпаднат блокадите на пътищата в страната. 

„Държавата няма да затваря административно централи, които са на въглища. Те ще работят свободно. Пазарът ще реши, кои от тях ще останат“, каза на брифинг след срещата премиерът Николай Денков. Той изказа мнение, че тецовете такива, каквито ги имаме, не могат да просъществуват до 2038 г. поради условията на пазара. Подписаното споразумение е от 7 точки и утре ще бъде внесено за гласуване в Народното събрание. Денков повтори, че правителството е изпратило Териториалните планове в края на септември, за да не се нарушават сроковете, посочени от ЕК, и за да не се лишим от свързания с тях финансов ресурс. Оттук нататък започват преговорите с ЕК, увери той и изрази надежда, че с това ще бъде „отпушен“ и процесът на преговори между енергетиците и миньорите и правителството. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15