Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да гласуваме, ако не живеем на постоянния си адрес

Снимка: БГНЕС

На различен от постоянния си адрес на местните избори на 29 октомври могат да гласуват избирателите, които имат настоящ адрес, регистриран преди 28 април 2023 г. в съответното населено място. Това изискване е свързано с въведената от парламента необходимост от уседналост от 6-месечен срок. Това каза пред БНТ Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия - София. 

Заявления за гласуване по настоящ адрес ще се приемат до 14 октомври. Това може да се случи в съответната община, има възможност за подаване на заявление и по електронен път.

Същият е срокът за подаване на заявления и от граждани с трайни увреждания, които не могат да упражнят правото си на глас в избирателната секция.

Желаещите да гласуват студенти също трябва да са вписани в избирателния списък или по настоящ, или по постоянен адрес. На тези избори няма да може да се дописват в избирателните списъци избиратели, които са студенти. Студентите също така няма да могат да гласуват само със студентска книжка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34