Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът одобри споразумението с енергетиците

| обновено на 04.10.23 в 17:37
Снимка: БТА

Парламентът одобри след 3-часови дебати Споразумението между премиера Николай Денков, представители на правителството, депутати от партиите на управляващите и представители на синдикалните организации в сектора "Енергетика", което беше сключено вчера след 7-часови преговори. Документът беше приет с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против гласуваха от "Възраждане", БСП, ИТН и нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев.

Опозицията обвини управляващите, че приемат неизгодни за България условия на Брюксел, не защитават интересите на протестиращите енергетици и миньори и унищожават българския енергиен сектор. Те смятат, че записаното в споразумението е неясно и обещания без никакви гаранции, целящи само успокояване на напрежението сред енергетиците. 

От "Възраждане" обявиха в кулоарите, че започват консултации за внасяне на вот на недоверие към правителството заради политиката в сектор "Енергетика". 

С документа, утвърден от парламента, се възлага на Министерския съвет да продължи процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и да започне процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа, съобщават от пресслужбата на Парламента. 

Възлага се Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на ЕК с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор „Енергетика“ за недопускане в дългосрочен план на прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на Българския енергиен холдинг. 

Министерският съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако те работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство.

Решението включва изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план в областта на енергетиката и климата, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа.  

Предвидена е прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.  

Записано е отпадане от териториални планове за справедлив преход на предприятия за конверсия на въглищните региони. Предвидено е проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35