Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените у нас живеят в здраве 3,5 години по-дълго от мъжете

Снимка: БТА

Българските мъже живеят в здраве 61,6 години, а жените – 65,1, и това е близо до средноевропейските стойности, според изследване на гражданската инициатива “Здравен барометър”.

Сънародниците ни ходят на лекар между пет и шест пъти годишно, докато посещението при зъболекар е под веднъж, обикновено при зъбобол, гласи друга констатация.

При представянето на данните бяха изтъкнати и други факти – българите са най-пушещата и най-често консумиращата алкохол нация в Европа, нареждаме се сред нациите с най-ниска физическа активност и консумиращи сравнително малко плодове на Стария континент, освен това 56% от хората у нас имат наднормено тегло. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За българите ЕС е демокрация, човешки права, законност и стандарт на живот

Българите ценят в ЕС най-много демокрацията, човешките права, върховенството на закона и стандарта на живот, сочат данните на "Евробарометър", представени на 26 юли от Еврокомисията, предава БТА. Попитани кои са силните страни на ЕС 38%, от българите..

публикувано на 26.07.24 в 14:16

Приемат кандидатури за резиденция за литературни преводачи на български

До 9 октомври е крайният срок за кандидатстване за изследователски резиденции за литературни преводачи от български език по проекта Archipelagos, съобщи фондация "Следваща страница". Резиденциите ще се състоят в Къщата за литература и превод в София през..

публикувано на 26.07.24 в 13:51
Доц. д-р Петър Шишков

Загиналият след избухването на складовете в Елин Пелин е виден учен, пиротехник

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в гр. Елин Пелин, предаде БГНЕС. Академичната общност на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" отдава почит и уважение към значимото дело и..

публикувано на 26.07.24 в 13:19