Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски грош озадачи археолози при разкопките на средновековния град Русокастро

Снимка: РИМ – Бургас

Нова ценна находка излезе наяве по време на разкопките на средновековния български град Русокастро. При проучването на монументалната му крепостна стена археолозите попаднаха на сребърен грош (торнезе), отсечен в кралство Франция. Малка част от монетата липсва, но точно в тази липсваща част присъства елементът, от който може да стане ясно кой владетел я е отсякъл, съобщават от Регионален исторически музей – Бургас.


Учените се двоумят дали това е крал Луи IX или крал Луи Х, но са категорични за едно – че подобни монети са изключителна рядкост за Балканите.

Вижте още :

Находката поставя въпроса за динамичните процеси при различни търговски операции по време на средновековието в Източната част на Балканите. Очевидно по това време хората в региона са използвали и сребърни френски монети. Другото обяснение за присъствието на тази монета в Русокастро е свързана с директния достъп на посетители или жители на града с френска сребърна валута.

Разкопките на средновековния български град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Снимки: Регионален исторически музей – Бургас

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите почитаме делото на просветителите свети Седмочисленици

На 27 юли Българската православна църква и народ прославят делото на светите Седмочисленици - братята Кирил и Методий и техните ученици свети Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Денят е избран от църквата, защото на 27 юли 916 г. почива големият..

публикувано на 27.07.24 в 07:05

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51