Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Странджанска гайдуница" за втори път в нестинарското с. Костѝ

На 7 октомври е второто издание на гайдарското надсвирване „Странджанска гайдуница*“. Събитието се провежда в с. Костѝ – община Царево. Нека припомним, че Кости е едно от малкото "нестинарски" села у нас, в които тайнственият обичай е съществувал в автентичния си вид до средата на ХХ век. След десетилетия прекъсване на тази практика, наследниците на някогашните нестинари започват постепенно да възстановяват обичая.

Известно е, че един от обредните инструменти при нестинарството е именно гайдата. Затова нито мястото, нито изборът на този инструмент като основен в надсвирването са случайни. Участници в конкурсната програма тази година ще бъдат изпълнители на гайда от цялата страната и чужбина.


"С това събитие целим да насърчим популяризирането на странджанската инструментална музика и любовта към гайдарското изкуство. Също така, имаме заявки за участие от Гърция и Сърбия", казва Георги Илиев, председател на Тракийски културен клуб "Св. Св. Константин и Елена" – гр. Царево. Клубът е основен организатор на този колоритен празник, подкрепен от Национален фонд "Култура", община Царево, кметството на с. Кости и много спонсори, които милеят за местните традиции.

*Гайдуница е дървена тръба, която е основна част на гайдата и служи за възпроизвеждане на тоновете. Това е по-късата тръба, по-дългата се нарича ручило и издава един основен тон.

Снимки: предоставени от организаторите

Още от категорията

Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30
Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55