Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Гърция изготви план в подкрепа на украинското зърно

Заради проблемите около износа на украинско зърно през Черно море, Гърция е готова да подпомогне процеса с алтернативен маршрут за транспортирането му през нейните пристанища в Александруполис и Солун, обяви в Киев гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис. Нещо повече – планът вече е обсъден не само с партньорите от ЕС, но и извън него, съобщава Kathimerini. Предвижда се зърното да се транспортира с железопътен транспорт от Украйна през Румъния и България до пристанищата в Солун и Александруполис. „Очевидно е, че гръцката флота ще играе важна роля, както вече се е случвало в подобни случаи“, подчертава изданието. Отбелязва се, че заради проблемите с капацитета на жп мрежата в Северна Гърция този план може да стане стимул за ускоряване на модернизацията на линията Александруполис - Орменио към България, която е в плачевно състояние.

Румънците искат бойкот на австрийските компании заради Шенген

28%, или почти една трета, от румънците настояват държавата да бойкотира австрийските компании заради отказа на Австрия да допусне Румъния в Шенген, сочат данните от анкета насоциологическа агенция Avangarde, цитирана от Digi24. Още приблизително толкова - 27%, са на мнение, че Румъния трябва да съди Австрия в Съда на ЕС. Други 13% от румънците искат страната им да използва правото си на вето и да блокира решенията на ЕС, докато Австрия не допусне родината им в Шенген. Изследването също показва, че според 33% от румънците проблемът е в граничния контрол, а други 31% са убедени, че Австрия се противопоставя на присъединяването на страната към Шенген по нареждане на Русия.  Едва 10% от румънците смятат, че Румъния не заслужава да е в Шенгенското пространство.

Военни удари по Ирак и Сирия след опит за атентат в Турция

Всички кюрдски военни съоръжения в Сирия и Ирак вече са "легитимни военни цели" на Турция. Това обяви министърът на външните работи Хакан Фидан след опит за бомбен атентат пред Министерството на вътрешните работи в столицата Анкара на 1 октомври. При експлозията бяха ранени леко двама полицаи. Двамата извършители, единият от които загина при взрива, а другият беше неутрализиран от силите на реда, са от забранената Кюрдска работническа партия и са дошли от Сирия, където са преминали обучение, обявиха турските власти. От Кюрдската работническа партия поеха отговорността за инцидента. От Министерството на националната отбрана на Турция обявиха, че в дните след опита за атентат са неутрализирани десетки терористи, включително в северната част на Ирак и Сирия. Общо броят на неутрализираните терористи през тази година е достигнал около 1390 души, а от 24 юли 2015 г. досега - малко под 39 хиляди, съобщи TRT. Във военновъздушни операции по Ирак са ударени общо 58 цели. „Нашата решимост да унищожим терористичните бърлоги ще продължи, докато кръвожадните терористи не изчезнат от този регион“ - заяви контраадмирал Зеки Актюрк, съветник по връзките с пресата на Министерството на отбраната.

Балканските новини вече са събрани на една уеб страница

Асоциацията на балканските новинарски агенции - Югоизточна Европа (The Association of the Balkan News Agencies – Southeast Europe /ABNA-SE/) публикува всеки ден на обновената си интернет страница по една информация от всички дванадесет членове на Асоциацията. Това са националните новинарски агенции на Албания - АТА, на Босна и Херцеговина - FENA, на България - БТА, на Гърция – AMNA, на Италия – ANSA, на Косово – KOSOVAPRESS, на Кипър – CNA, на Румъния – AGERPRES, на Северна Македония – MIA, на Турция - Anadolu Agency, на Хърватия – HINA и на Черна гора – MINA.

Идеята за създаване на Асоциацията се роди през 1994 г. на среща в София на представителите на информационни агенции от Балканите, а учредителното първо Общо събрание на АБНА-ЮЕ се проведе през 1995 г. в Солун, Гърция. Целта на организацията е развитие на сътрудничеството между новинарските агенции от региона и поддържане на климата на приятелство и сътрудничество на Балканите, напомня БТА.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: mfa.gr, Digi24, БГНЕС, БТА

Още от категорията

Доц. д-р Спас Ташев

Евроинтеграцията няма да е сред водещите приоритети на новоизбраното правителство на Северна Македония

Празникът Свети Дух в България се отбелязва и като Ден на Македония. Традицията тръгва още след Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.), като първоначално е бил Ден на борбата за Македония и Одринско, а след Първата световна война е станал "Ден..

публикувано на 24.06.24 в 13:05

Все още не са загасени големите пожари в Сакар планина

Продължава борбата с големите пожари, които вчера избухнаха в Сакар планина на територията на общините Харманли и Любимец, съобщи директорът на Областната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково Митко Чакалов. От..

публикувано на 24.06.24 в 09:00
Георги Тахов

Министър Георги Тахов обсъжда в Люксембург бъдещето на селското стопанство в ЕС

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще участва днес в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе в Люксембург. Министрите от страните членки ще обсъдят предложения от Белгийското председателство Проект на..

публикувано на 24.06.24 в 06:10