Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите не приеха на първо четене промените в Конституцията 

Снимка: Ани Петрова

Депутатите не приеха на първо четене промените в Конституцията, тъй като те събраха 161 гласа „за” в пленарната зала, а нужната подкрепа е 180 гласа.„Предложението не е прието. Но тъй като събира повече от 160 гласа, то може да бъде гласувано отново след не по-малко от два месеца, считано от днес”, каза Росен Желязков, председател на парламента и депутат от ГЕРБ-СДС.  

Предлаганите промени бяха внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Те предвиждаха структурна реформа на Висшия съдебен съвет, служебният премиер да се назначава от президента, но да бъде избиран измежду председателите на Народното събрание, на Конституционния съд и на управителя на БНБ. Предлагаше се възможността за депутати и министри да могат да се избират и хора с двойно гражданство, както и смяна на националния празник от 3 март (на тази дата е подписан Санстефанският мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България) на 24 май (Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност).  

От БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" остро разкритикуваха предлаганите промени. Според тях те няма да решат проблемите в съдебната система. Според БСП предложеното не е реформа на основите на държавността, а имитация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БЧК оказва подкрепа на пострадалите от пожарите

В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.07.24 в 16:27
 Мин. Ивайло Иванов

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на..

публикувано на 18.07.24 в 14:29
Милен Митев

Всяка минута поне 110 000 души слушат програмите на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 13:32