Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топла неделя, предстои захлаждане

Снимка: БГНЕС

В неделя ще преобладава слънчево време. След обяд от север-североизток облачността ще започне да се увеличава и през нощта срещу понеделник в Източна България от север-североизток ще нахлува студен въздух. Дневните температури все още ще бъдат високи – максималните между 24° и 29°, в София - около 24°.

Над планините преди обяд ще бъде слънчево, но след обяд и през нощта срещу понеделник облачността ще бъде по-често значителна и на отделни места ще превали слаб дъжд, през нощта срещу понеделник по най-високите части - слаб сняг. Ще духа силен до бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 19°, на 2000 м - около 11°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. По-късно след обяд облачността от север ще започне да се увеличава и през нощта срещу понеделник главно по северното крайбрежие ще превали слаб дъжд. През деня ще духа умерен западен-северозападен вятър, който през нощта срещу понеделник ще се ориентира от север-североизток, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Максималните температури ще бъдат 26°-28°, а на морската вода – 21°-23°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, но през нощта срещу понеделник ще започне да се усилва.

На Балканите от север облачността ще се увеличава, но само на отделни места, главно в Румъния, ще вали дъжд. Ще бъде ветровито, температурите ще се понижават. В Атина ще бъде 29 градуса, в Букурещ и Белград – 27, в Истанбул – 24.

В Източна и Северна Европа ще има валежи от дъжд, в отделни райони, главно в Европейска Русия и Норвегия, и от сняг. На Британските острови ще бъде предимно облачно, на места с превалявания. Под влиянието на студен атмосферен фронт, преминаващ през централноевропейските страни, температурите от север ще се понижават. Облачността ще бъде предимно значителна, на места с валежи от дъжд. Предимно слънчево ще бъде на Пиренейския и Апенинския полуостров, както и във Франция. В Мадрид ще бъде 30 градуса, в Рим – 29, в Париж – 24, в Мюнхен – 22, във Виена – 19, в Стокхолм – 10, в Санкт Петербург – 6, в Москва – 5.

В Кейптаун ще бъде 22 градуса, в Мелбърн – 17, в Ню Йорк – 15, в Чикаго – 12.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00