Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фасадите на емблематични сгради грейват в зелено за Деня на донорството и трансплантацията

Снимка: redcross.bg

В знак на солидарност фасадите на емблематични сгради в деветнайсет общини ще бъдат осветени тази вечер в зелено – цветът на донорството и трансплантацията. Една от тях е столичният Национален дворец на културата.

Днешният Европейският ден на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и клетки преминава под мотото “Твоето настояще е тяхното бъдеще!“, а основната цел е да бъде повишена обществената информираност за смисъла и значението на донорството и трансплантацията като възможност за спасяване на човешки животи.

849 българи в момента чакат за трансплантация на орган. Броят им е 20 пъти по-голям от този на хората, получили шанс за нормален живот след донорска ситуация от началото на годината, според данни на здравното министерство.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30