Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма повишена опасност от тероризъм у нас след началото на войната в Израел

| обновено на 09.10.23 в 08:50
Снимка: БТА

Няма опасност за България по общите заплахи от терористична дейност. Нивото на заплаха остава на най-ниска степен - трета, което означава, че е нужно внимание, заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков след заседание на Националния контратерористичен център. Вече са проведени две заседания на центъра след нападението на палестинците от „Хамас“ срещу Израел. Към местата, които имат повишен риск – летища, гари, синагоги, туристи от държавата Израел е повишено нивото на риск на жълто ниво – внимание, посочи Денков и добави, че по отношение на държавните институции, нивото остава най-ниското възможно – зелено.

„В същото време ситуацията се променя много бързо. Това, което обсъждахме с колегите от службите, е че има сериозна опасност от развитие на конфликта и неговото ескалиране, което може да доведе в по-краткосрочен план до повишаване на бежанските потоци и до рискове, свързани с доставка на суровини, и оттам и за цените на тези суровини, поясни премиерът.

Запазва се рискът от проникване на членове на терористични организации чрез бежанските потоци в България, подчерта на брифинга председателят на агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев. 

Междувременно правителственият самолет "Еърбъс 319" с втора група евакуирани български граждани от Израел кацна на Летище София в 03:40 ч. в понеделник с 87 пътници на борда. Те са предимно туристи и участници в медицинска конференция. Самолетът е излетял малко след 1 ч. от летище "Бен Гурион" в Тел Авив и в София беше посрещнат от председателя на парламента Росен Желязков и външния министър Мария Габриел. В неделя 92-ма български граждани и един хърватин бяха евакуирани от Израел и се приземиха в София.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков съобщи, че евакуациите ще продължат, докато има желаещи да бъдат изведени от Израел български граждани. Той добави, че е заявено желание и от други страни в ЕС България да превози техни граждани и при възможност това ще бъде направено. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00