Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврейски пилигрими се молиха в Силистра за мир

Снимка: БТА

В Силистра група еврейски поклонници от Ню Йорк отдадоха почит към паметта на жертвите на терористичните атаки на "Хамас" срещу Израел. Те запалиха свещи в мемориалния комплекс на равина Елиезер Папо в крайдунавския град и се молиха за мир и за спасението на всички взети заложници. 

"Дойдохме на това свято място, за да се помолим за нашите семейства и нашата нация. Искаме войната да спре и светът да разбере, както нашият равин ни учи, че важните неща са любов, уважение и смирение. Ние сме миролюбива нация и не искаме да убиваме никого. Всички ние имаме близки хора в Израел и сме притеснени за тях. Вярваме, че Бог иска мир“, каза за БТА организаторът на групата Мордахай Беркович.

Елиезер Папо е един от 12-имата най-почитани от евреите равини през XIX век. Той е роден в Сараево, но избира да проповядва в българския град Силистра. Там организира училище. Пише книги, като сред тях е трудът му „Чудати съвети" - религиозни постулати с духовни и светски текстове, изучаван сега от еврейските общности по целия свят. 

Освен виден равин, Папо е бил и лекар. Грижел се е за болните без оглед на тяхната религия. По време на Руско-турската война (1819-1827), равинът организира лечението на болните от холера, създава карантинни пояси и лазарети. Успява да излекува мнозина, но сам става жертва на болестта. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35