Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След консултативна среща при президента:

Няма пряка заплаха за националната сигурност на България

Увеличава се рискът от бежански потоци през страната ни

| обновено на 11.10.23 в 21:31
Снимка: БТА

Докладите на службите показват, че към момента няма пряка опасност за националната сигурност на страната. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг след проведената по негова инициатива консултативна среща за рисковете и заплахите пред националната сигурност с оглед актуалните конфликти по света.

На срещата е било отчетено, че правителството е реагирало адекватно и своевременно при евакуацията на българските граждани от Израел. 

"Налице е тенденция за влошаване на средата на сигурност в резултат на военните действия в Израел, продължаващата война в Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани, които изправят страната ни пред нови предизвикателства. Ескалацията на въоръжения сблъсък между "Хамас" и Израел и въвличането на нови участници увеличава риска от засилени миграционни потоци към страната ни с потенциално проникване на членове на терористични организации“, отбеляза президентът.


Сред мерките за превенция в тези условия са отбелязани необходимостта от ремонт и поддръжка на преградното съоръжение по границата и ефективни системи за контрол на достъпа на граничните пунктове. „Необходимо е придобиване в спешен порядък на нови технически системи за наблюдение, проследяване и регистриране на опитите за нелегално преминаване на границата… Технологичното обновяване на "Гранична полиция" ще спомогне за членството на България в Шенген“, каза още президентът.

На свой ред, премиерът Николай Денков подчерта, че правителството е свършило голяма част от задачите си, „дори всичките“, като даде за пример мигрантската криза и извеждането на българи от Израел с правителствените полети. По думите му, от разговора при президента са се очертали дългосрочни задачи, останали нерешени в последните години.

„Разбрахме се, че ще продължим напред не само да дефинираме проблемите, но да търсим и решения. Те ще изискват системно усилие и основната тежест ще легне върху правителството“, обясни премиерът и добави, че конструктивният разговор от днес трябва да продължи и с участието на всички парламентарни сили.

В срещата при президента участваха още вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Асен Тутеков, началникът на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Половината младежи имат парични проблеми, ¼ се боят от неуспех в кариерата

Половината от младите хора в България с месечен доход над 2000 лв се боят от финансови проблеми, показва представително изследване на агенция "Тренд". "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи“ е темата на..

публикувано на 01.10.24 в 14:16

89 българи бяха евакуирани от Ливан с правителствения самолет, очаква се нов полет

Първата част от желаещите да се евакуират от Ливан наши сънародници вече са в България. Те пристигнаха на Летище София с правителствения самолет "Еърбъс" в понеделник вечерта. В първата група, която наброява 89 души , са основно семейства, майки с деца..

публикувано на 01.10.24 в 09:34

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Във вторник , 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София..

публикувано на 30.09.24 в 19:45