Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР осигури връщането от Израел на още 14 българи, тази вечер също има самолет

| обновено на 13.10.23 в 17:34
Снимка: mfa.bg

МВнР в координация с посолствата на Гърция и на Република Северна Македония осигури прибирането на още 14 българи. На 12 октомври с помощта на посолството на Гърция в Израел са се прибрали 11 българи, а днес - още трима българи чрез посолството на Република Северна Македония в Тел Авив.

От външното ни ведомство напомнят, че след като в неделя са организирали прибирането на 92 българи с първия полет и 76 с втория, чрез Посолството на България в Тел Авив са осигурили още 57 места за български граждани в полет на частна авиокомпания на 11.10.2023 г.

Днес правителственият самолет е излетял за Варна, където е качил 11 израелски граждани и е отлетял за Тел Авив, а оттам ще прибере български граждани. Министърът на транспорта Георги Гвоздейков съобщи, че това се е наложило, след като застрахователят на чартърната компания, чийто самолет е трябвало да излети с българи на борда от Израел, е отказал да изпълни застраховката над зона с военни действия и се е наложило да бъде използван правителственият самолет. 
Българските граждани, които са били записани за чартърния полет тази вечер от Тел Авив за България през подадения от МВнР имейл crisis@mfa.bg, ще имат възможност да осъществят пътуването с правителствения самолет, като заплатените от тях средства ще им бъдат възстановени в пълен размер и своевременно.

"Правителственият самолет ще извършва полети до Израел докато е възможно и необходимо", увери министърът на външните работи Мария Габриел.

В Посолството на България в Тел Авив функционират два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно:

+ 972 54 764 0089
+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на Consulate.TelAviv@mfa.bg , както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: crisis@mfa.bg и на телефони:

+359 2 948 24 04
+359 2 971 38 56

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 април 2024 г.

В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от българските диаспори в контекста на предстоящия форум в Атина "Пътят на светлината". Българите в Албания..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Български младежи спечелиха медали от международна олимпиада по химия

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави те завоюваха златен, сребърен и бронзов медал, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 17:42

Министърът поздрави за 6 май българските военни на мисии в чужбина

Достойното участие на български военни в операции и мисии на НАТО и ЕС направи България желан партньор за съвместните подготовки и учения, изключително необходими в условията на военни действия, кризи и несигурност. Това каза служебният..

публикувано на 30.04.24 в 17:28