Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Рангелова – 45 години живот на сцената

"БНР и Първо Студио за мен е свято място. И съм много щастлива и благодарна, че кариерата ми започна точно там" – категорична е днес Нели Рангелова

Снимка: Ани Петрова

„Чака ни път накрай света, да се срещнем с любовта.

Не е лесно днес, всеки има своя спомен, от една любов, от един живот!“ 

Това са думи на Александър Петров, изпети от Нели Рангелова и Георги Христов в песента "Една любов" преди близо 30 години. Днес срещата с любовта, в песни и в живота, изпълнен с куфари и ноти, са все така живи и ярки за една от най-обичаните български певици – Нели Рангелова. Дни ни делят до нейния юбилеен концерт "На бис"* на 17 октомври от 20 часа в Националната опера и балет в София, с който тя отбелязва 45 години творческа дейност. 


Трепетно вълнение, връщане назад в миналото, спомени за първите изпети песни, неповторими емоции от записите в Първо студио с Биг бенда на БНР – всичко това вълнува любимката на няколко поколения меломани. А в специален разговор за Радио България тя за пореден път изтъкна изключително важната роля на Българското национално радио в музикалната й история.

"В далечната 1980 година, след като една година вече работех като вокалистка на оркестър "Бургас", в бар-вариете в курорта Слънчев бряг дойдоха музиканти от радиото, които също свиреха там. Тогава се запознах с Вили Казасян (диригент на Биг бенда – бел. ред.) и с моя бивш съпруг Йордан Капитанов. След края на лятото се върнах в София и първото предложение, което получих, беше да запиша песен с Биг бенда на БНР. Първите песни, които те направиха за мен, бяха чуждестранни, но с български текст. Това са такива мили моменти. Като кажа БНР, Студио 1 – за мен това е свято място. И съм много щастлива и благодарна, че кариерата ми започна точно тук."

Две години по-късно, през 1982 година, младата певица отново е на една сцена с Биг бенда, но този път тя застава редом до тях като победител в международния конкурс за изпълнители на най-големия по онова време музикален форум у нас и на Балканите – фестивала "Златният Орфей". Останалото е история от песни, фестивали и турнета, както биха казали някои. Спомен от една любов и един живот – би изпяла Нели Рангелова.


Концертът в Националната опера и балет е много специален за нея, не само заради впечатляващия повод, но и заради самото място, защото детската й мечта е била именно да бъде балерина. "Но чувството за музиката и пеенето надви" – шеговито признава днес. Възприема операта като храм, в който все още присъства духът на едни от най-големите оперни гласове и таланти, които е дала страната ни на света. Вълшебно място, което отива най-много на вълшебната приказка за дългогодишната кариера на Нели Рангелова.

За първи път на сцената на Националната ни опера тя ще излезе с танцьорите от "Вая денс" и балет "Лиденс" от град Силистра. Подготвила е специален дует на песента "Една сълза" с 8-годишната Мария Попова, а с младата певица Невена Пейкова ще представят общия им сингъл "Искам да съм като теб" от 2022 година. "Мотото на концерта сякаш е – подай ръка на младите" – шеговито допълва Рангелова.

Специална изненада за публиката и връзка с детството ще бъде участието на примабалерината Марта Петкова, която ще танцува на една от емблематичните й песни „Необясними неща“, известна още като "Мой стих". 

30 години след създаването на "Една любов" Нели Рангелова и Георги Христов отново ще представят свой дует, записан дни преди концерта. Съучастници във всичко това ще бъдат музикантите от "Дани Милев бенд".

В навечерието на юбилейния си концерт певицата спечели и първата в 45-годишната си кариера голяма награда за песен за "Чай от ласки", от ХIII-тото издание на фестивала за поп и рок музика "София", който се проведе в края на септември. Точно така – никога до сега тя не е печелила в България първа награда за песен. В родината отличията ѝ са били за изпълнение, а песните ѝ са награждавани в чужбина.

Малцина знаят, че Нели Рангелова е една от малкото родни артисти, които още в началото на 80-те години на миналия век заминават за Америка. Няколко месеца след коронясването ѝ за най-добър певец на "Златният Орфей" тя печели Голямата награда на фестивала "Нийуола" в Индипендънс и става почетен гражданин на щата Канзас, САЩ.

"Имала съм страшно много предложения (да продължи кариерата си в чужбина – бел.ред.), но в онези години, в които съм израснала и е започвала моята кариера, винаги съм си давала ясна сметка, че ако не говориш много добре езика на съответната страна, аз специално съм се чувствала много несигурна. За съжаление, тогава в училище ние учехме руски език, а като втори език евентуално немски. Английски в Монтана  няма къде да научиш. И винаги съм имала комплекс в това отношение. И в онези години, когато ме каниха да остана в САЩ, да замина за Лондон, за съжаление нас, естрадните певци, не ни пускаха така лесно. Само оперните певци можеха да излязат в чужбина, за да градят кариера" – връща се назад в миналото Рангелова.

Надеждата и днес открива в музиката.

"Все пак човек, преминавайки през годините, хората казват, че би трябвало да натрупа и житейски опит. Да, натрупваш го, но в крайна сметка човек си е такъв, какъвто е. Аз лично не съм се променила и понякога съм си същата наивна, чувствителна и приказлива, каквато съм била винаги. За мен музиката е щастие, музиката е сърце. Тази любов, която получаваш, ти първо я даваш, за да я получиш. Това е чувство, което не мога да опиша с нищо."

То може само да се изпее и усети. А на въпроса "Коя е любимата ѝ песен?" Нели мигновено отговаря – "Най-любимата е неизпятата песен". Защото за нея песните са като едни върхове, които мечтаеш, покоряваш и оставяш след себе си на път към следващия, в името на любовта и публиката.  

"На всички хора, които ще чуят това интервю искам да кажа, че където и да се намират, без значение в коя точка на света, ние – българските изпълнители, правим всичко с любов за тях. Защото без тяхната подкрепа и любов ние сме като дърво без корени. Целувам ви всички."

*Юбилейният концерт "На бис" на Нели Рангелова е в партньорство с Министерство на културата и Столична община 

Снимки: Facebook / Nelly Rangelova, Ани Петрова, БТА, 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15