Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Рангелова – 45 години живот на сцената

"БНР и Първо Студио за мен е свято място. И съм много щастлива и благодарна, че кариерата ми започна точно там" – категорична е днес Нели Рангелова

Снимка: Ани Петрова

„Чака ни път накрай света, да се срещнем с любовта.

Не е лесно днес, всеки има своя спомен, от една любов, от един живот!“ 

Това са думи на Александър Петров, изпети от Нели Рангелова и Георги Христов в песента "Една любов" преди близо 30 години. Днес срещата с любовта, в песни и в живота, изпълнен с куфари и ноти, са все така живи и ярки за една от най-обичаните български певици – Нели Рангелова. Дни ни делят до нейния юбилеен концерт "На бис"* на 17 октомври от 20 часа в Националната опера и балет в София, с който тя отбелязва 45 години творческа дейност. 


Трепетно вълнение, връщане назад в миналото, спомени за първите изпети песни, неповторими емоции от записите в Първо студио с Биг бенда на БНР – всичко това вълнува любимката на няколко поколения меломани. А в специален разговор за Радио България тя за пореден път изтъкна изключително важната роля на Българското национално радио в музикалната й история.

"В далечната 1980 година, след като една година вече работех като вокалистка на оркестър "Бургас", в бар-вариете в курорта Слънчев бряг дойдоха музиканти от радиото, които също свиреха там. Тогава се запознах с Вили Казасян (диригент на Биг бенда – бел. ред.) и с моя бивш съпруг Йордан Капитанов. След края на лятото се върнах в София и първото предложение, което получих, беше да запиша песен с Биг бенда на БНР. Първите песни, които те направиха за мен, бяха чуждестранни, но с български текст. Това са такива мили моменти. Като кажа БНР, Студио 1 – за мен това е свято място. И съм много щастлива и благодарна, че кариерата ми започна точно тук."

Две години по-късно, през 1982 година, младата певица отново е на една сцена с Биг бенда, но този път тя застава редом до тях като победител в международния конкурс за изпълнители на най-големия по онова време музикален форум у нас и на Балканите – фестивала "Златният Орфей". Останалото е история от песни, фестивали и турнета, както биха казали някои. Спомен от една любов и един живот – би изпяла Нели Рангелова.


Концертът в Националната опера и балет е много специален за нея, не само заради впечатляващия повод, но и заради самото място, защото детската й мечта е била именно да бъде балерина. "Но чувството за музиката и пеенето надви" – шеговито признава днес. Възприема операта като храм, в който все още присъства духът на едни от най-големите оперни гласове и таланти, които е дала страната ни на света. Вълшебно място, което отива най-много на вълшебната приказка за дългогодишната кариера на Нели Рангелова.

За първи път на сцената на Националната ни опера тя ще излезе с танцьорите от "Вая денс" и балет "Лиденс" от град Силистра. Подготвила е специален дует на песента "Една сълза" с 8-годишната Мария Попова, а с младата певица Невена Пейкова ще представят общия им сингъл "Искам да съм като теб" от 2022 година. "Мотото на концерта сякаш е – подай ръка на младите" – шеговито допълва Рангелова.

Специална изненада за публиката и връзка с детството ще бъде участието на примабалерината Марта Петкова, която ще танцува на една от емблематичните й песни „Необясними неща“, известна още като "Мой стих". 

30 години след създаването на "Една любов" Нели Рангелова и Георги Христов отново ще представят свой дует, записан дни преди концерта. Съучастници във всичко това ще бъдат музикантите от "Дани Милев бенд".

В навечерието на юбилейния си концерт певицата спечели и първата в 45-годишната си кариера голяма награда за песен за "Чай от ласки", от ХIII-тото издание на фестивала за поп и рок музика "София", който се проведе в края на септември. Точно така – никога до сега тя не е печелила в България първа награда за песен. В родината отличията ѝ са били за изпълнение, а песните ѝ са награждавани в чужбина.

Малцина знаят, че Нели Рангелова е една от малкото родни артисти, които още в началото на 80-те години на миналия век заминават за Америка. Няколко месеца след коронясването ѝ за най-добър певец на "Златният Орфей" тя печели Голямата награда на фестивала "Нийуола" в Индипендънс и става почетен гражданин на щата Канзас, САЩ.

"Имала съм страшно много предложения (да продължи кариерата си в чужбина – бел.ред.), но в онези години, в които съм израснала и е започвала моята кариера, винаги съм си давала ясна сметка, че ако не говориш много добре езика на съответната страна, аз специално съм се чувствала много несигурна. За съжаление, тогава в училище ние учехме руски език, а като втори език евентуално немски. Английски в Монтана  няма къде да научиш. И винаги съм имала комплекс в това отношение. И в онези години, когато ме каниха да остана в САЩ, да замина за Лондон, за съжаление нас, естрадните певци, не ни пускаха така лесно. Само оперните певци можеха да излязат в чужбина, за да градят кариера" – връща се назад в миналото Рангелова.

Надеждата и днес открива в музиката.

"Все пак човек, преминавайки през годините, хората казват, че би трябвало да натрупа и житейски опит. Да, натрупваш го, но в крайна сметка човек си е такъв, какъвто е. Аз лично не съм се променила и понякога съм си същата наивна, чувствителна и приказлива, каквато съм била винаги. За мен музиката е щастие, музиката е сърце. Тази любов, която получаваш, ти първо я даваш, за да я получиш. Това е чувство, което не мога да опиша с нищо."

То може само да се изпее и усети. А на въпроса "Коя е любимата ѝ песен?" Нели мигновено отговаря – "Най-любимата е неизпятата песен". Защото за нея песните са като едни върхове, които мечтаеш, покоряваш и оставяш след себе си на път към следващия, в името на любовта и публиката.  

"На всички хора, които ще чуят това интервю искам да кажа, че където и да се намират, без значение в коя точка на света, ние – българските изпълнители, правим всичко с любов за тях. Защото без тяхната подкрепа и любов ние сме като дърво без корени. Целувам ви всички."

*Юбилейният концерт "На бис" на Нели Рангелова е в партньорство с Министерство на културата и Столична община 

Снимки: Facebook / Nelly Rangelova, Ани Петрова, БТА, 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05