Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скоростно изкачване на Копитото в памет на алпиниста Боян Петров

| обновено на 14.10.23 в 06:05
Снимка: БТА, архив

За пета поредна година днес ще се проведе скоростно изкачване на Копитото. Тази година преминаването по любимата пътека на Витоша на най-успешния български алпинист Боян Петров е посветено на връх Манаслу (8163 метра). Събитието е със състезателен характер. Заставайки на старта в Княжево всеки тръгва на три километра състезание със себе си. 

Стартът е от 9.00 до 12:00 ч., от бар Шишарка, Княжево. Времето ще се отчита от състезателния чип. Всеки, който се е регистрирал и е получил номер, трябва да премине през Стартовата арка, за да може електронната система да засече чиповете, залепени на гърба на стартовия му номер. Финалът е на кулата на Копитото.
Боян Петров е български зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, работил в Националния природонаучен музей при БАН в София. Изкачил е 10 осемхилядника без използване на кислород и без шерпи. Изчезва в началото на май 2018 г. при опит да изкачи осемхилядника Шиша Пангма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще има преди обед над крайните югоизточни райони и там на места ще превали. Следобед над Североизточна България и Родопите ще се развива купесто-дъждовна..

публикувано на 03.08.24 в 18:30

Видин събра стотици любители на ретро автомобили

Над 70 ретро автомобила от България, Румъния и Сърбия бяха изложени в осмото издание на Vintage Vehicles Vidin 2024. Парадът – част от културния календар на Община Видин, започна с панорамна обиколка от паркинга на кметството до района на Телеграф..

публикувано на 03.08.24 в 17:09

Тежко пострадало дете в инцидент на морски плаж е транспортирано до “Пирогов”

Деветгодишно момче с множество наранявания беше превозено със самолет “Спартан” от Бургас до столичната болница за спешна медицина “Пирогов”. То беше заклещено снощи в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. “ Две..

публикувано на 03.08.24 в 15:39