Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 500 сгради стават част от културното наследство на България

Стария Пловдив
Снимка: БГНЕС

500 ценни сгради стават част от културното наследство на България, като близо 40% от тях са нови предложения за включване в Списъка на недвижимите културни ценности, показва етап от Териториалната програма на Националния институт за недвижимо културно наследство, проведен в Пловдив, Старинния Несебър, град Баня и селата Свежен и Скорците. 

Изнесените данни показват, че около 10% от архитектурните образци, проучени в петте населени места, са необратимо унищожени, 35% са в аварийно състояние, едва 15% са в добро състояние със запазена автентичност, а 40% са в добро състояние, но с нарушен исторически облик. Стотици сгради от първата половина на 20 век с ценни качества не са проучени.

Списъкът на недвижимите културни ценности не е актуализиран над 30 години. Към момента в него има близо 40 000 обекта, но информацията за състоянието им не е актуална. Един от изводите на експертите по програмата е, че липсват цялостни концепции за опазване на културните ценности на територията на общините.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кино "Влайкова" представя класики от България и света в есенната си програма

Кино "Влайкова", което е един от най-старите действащи киносалони в столицата, ще зарадва любителите на българските и световните кино класики. Програмата "Кинокласики в кино Влайкова" започва през септември и ще продължи до края на годината...

публикувано на 11.08.24 в 10:20
Соня Йончева

Соня Йончева получи наградата “Златен век” за изключителен принос в културата

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева получи наградата “Златен век” – огърлие, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност. Церемонията се проведе на сцената на Летния театър във..

публикувано на 11.08.24 в 10:03

Военноморският музей проследява морската история в изложба

По повод празника на Военноморските сили варненският Военноморски музей посреща посетителите с изложбата “Морски ритуали и традиции”. Експозицията обхваща различни периоди от морската история на човечеството и проследява най-интересните обредни..

публикувано на 11.08.24 в 06:00