Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от рождението на големия актьор Апостол Карамитев

Апостол Карамитев
Снимка: БГНЕС

На днешния 17 октомври големият български актьор Апостол Карамитев (1923-1973) щеше да навърши 100 години. „Аз не мисля да остарявам. Искам да умра млад, красив, весел, интересен! Не ща да остарявам. Мразя старостта. Болестите. Грижите. Тревогите…“, споделя приживе Апостол Карамитев. Отива си от този свят на 50. Той изиграва редица роли в театъра и киното, оставили ярка следа в паметта на поколения българи - Ромео ("Ромео и Жулиета"), Хенри IV, маркиз Поза (в "Дон Карлос"), Йоан Асен, Любимец 13…

Днес копие на посмъртната маска на Апостол Карамитев, отлята от Димитър Коклин след неговата внезапна смърт по време на снимките на филма "Сватбите на Йоан Асен" и съхранена от служители на Драматичен театър "Адриана Будевска", ще бъде дарено официално на Регионален исторически музей - Бургас, където тя ще бъде изложена за посетителите.

Още от категорията

Д-р Евгения Вукадинова от Рим – здравеопазването ни е много комерсиализирано и това вреди на имиджа на България

В Италия пристига заедно с приятеля си уж за две седмици, без да подозира, че съдбата има други планове за нея. Днес, 30 години по-късно, д-р Евгения Вукадинова отдавна се е разделила с партньора си, има 24 годишна дъщеря и е все още в Рим, където е..

обновено на 01.03.24 в 10:15

Преводачът Мариян Петров: Между народите на България и Северна Македония турбуленции няма

Макар България да бе първата държава, признала независимостта на своята съседка, още на 15 януари 1992 година, македонската култура, с известни изключения, не е достатъчно позната в страната ни. Затова Културният център на Република Северна Македония у..

публикувано на 29.02.24 в 10:55
Славчо Пеев

Отиде си обичаният актьор Славчо Пеев

Почина известният и обичан български актьор и режисьор Славчо (Светослав) Пеев, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов в профила си във Фейсбук. Славчо Пеев е роден..

публикувано на 27.02.24 в 17:25