Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от рождението на големия актьор Апостол Карамитев

Апостол Карамитев
Снимка: БГНЕС

На днешния 17 октомври големият български актьор Апостол Карамитев (1923-1973) щеше да навърши 100 години. „Аз не мисля да остарявам. Искам да умра млад, красив, весел, интересен! Не ща да остарявам. Мразя старостта. Болестите. Грижите. Тревогите…“, споделя приживе Апостол Карамитев. Отива си от този свят на 50. Той изиграва редица роли в театъра и киното, оставили ярка следа в паметта на поколения българи - Ромео ("Ромео и Жулиета"), Хенри IV, маркиз Поза (в "Дон Карлос"), Йоан Асен, Любимец 13…

Днес копие на посмъртната маска на Апостол Карамитев, отлята от Димитър Коклин след неговата внезапна смърт по време на снимките на филма "Сватбите на Йоан Асен" и съхранена от служители на Драматичен театър "Адриана Будевска", ще бъде дарено официално на Регионален исторически музей - Бургас, където тя ще бъде изложена за посетителите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05