Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Румъния ще наваксват изоставането в транспортната свързаност

Снимка: архив

Румъния и България трябва да представят пред Еврокомисията проект за програмата "Бърз Дунав 2" – „Fast Danube“ 2 до края на януари 2024 г., заяви в Страсбург еврокомисарят по транспорта Адина Вълян, цитирана от AGERPRES.

Целта на "Fast Danube 2" е осигуряване на плавателност по Дунав през цялата година. Вълян подчертава, че традиционно свързаността на Румъния с България винаги е била недостатъчна, защото фокусът преди е бил в свързаността Изток-Запад, докато сега е коридорът Север-Юг от Балтийско до Черно море. Вълян каза, че първият в рамките на програмата проект "Fast Danube 1" не е приключил поради липсата на проучване за въздействието върху околната среда.

Става дума за внесения от Букурещ проект за "пътен мост с опция за железопътна линия“ при Гюргево и Русе. По думите ѝ се очаква и проект за железопътна линия от Крайова до Калафат. "Там имаме мост, но пътищата за достъп в Румъния и в България не отговарят на стандартите", коментира еврокомисарят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05