Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хилядолетен кръст – енколпион бе открит в античната крепост Алмус край Лом

Снимка: БТА

Кръст-енколпион излезе наяве при археологически проучвания на античната крепост Алмус в крайдунавския град Лом. Кръстът е на около 1100 години и е бил изработен при управлението на цар Симеон Велики от (от 893 до 927 г.), смята ръководителят на разкопките гл. ас. д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей към БАН. Този вид кръстове възникват през късната античност – около V век след Христа. Те са били кухи в средата. В тях са поставяни мощи на светци или парчета от светия кръст и се е смятало, че по този начин те пазят преносителя на кръста, твърди гл. ас. д-р Владислав Живков, цитиран от БТА.


Намереният енколпион на територията на крепостта Алмус е в пласт, обхванат от някогашен пожар. Той ще бъде реставриран в лаборатория и едва тогава ще стане ясно дали още пази във вътрешността си парченца от мощи на светец. Ако бъдат открити такива, те ще бъдат предадени на някой православен храм в Лом. Сходни кръстове са открити край близкото до Лом село Якимово, както и в тогавашната столица на първата българска държава Велики Преслав. Старата столица е и вероятното мястото, където са изработени двата кръста от Лом и Якимово, предполагат учените.

Снимки: БТА,  Владимир Недев (БНР Видин)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25

Отдаваме почит на патриарха на българската литература Иван Вазов

Националният литературен музей отбелязва 174 години от рождението на Иван Вазов. Честването преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото“, публикуван през 1894 г. от издателство "Т. Ф...

публикувано на 09.07.24 в 09:15

"Земята на розите" – филм за надеждата, че можем да сме по-добри и приемащи хората с увреждания

Данни от преброяването на населението у нас, проведено през 2021 година, сочат, че в страната живеят 654 547 лица, които имат призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане. От тях 22 248 са деца, а 632 299 са лицата на възраст 16 и..

публикувано на 09.07.24 в 07:05