Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо и как да станем „Закрилник на мечка“?

Снимка: spasetedivatapriroda.bg

Малък и космат,
палав сливояд,
из клоните се крие,
плодчета да свие.

Що е то?

Досетихте ли се за отговора на гатанката? Става дума, разбира се, за малкото мече Никола, известно още като „крадеца на сливи“. През юли мечокът Никола бе спасен в съвместна акция на Спасителния мечешки отряд на WWF, горски служители от държавните институции и неправителствената организация “Четири лапи“. 

Никола прекара известно време в Парка за мечки в Белица, след което бе транспортиран до специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурос“ в Гърция. В момента животното е там, за да укрепне и придобие умения за оцеляване в природата. Накратко – за да се научи да бъде истинска мечка. След време, когато е готов, той ще може да се върне в дивата природа – неговият дом.

Вижте как протече операцията по спасяването на 5-месечния Никола!

Успешни акции като тази за мечо Никола са възможни само с участието на хора, които не обръщат гръб на диви животни в беда, а искрено желаят да им помогнат. Затова тези дни от WWF България отново ни призовават да подкрепим с дарения кампанията им „Бъди закрилник на мечка“. Преди 3 години организацията постави началото на програма за опазване на мечките и предотвратяване на конфликта им с хората. До момента 2000 българи са се отзовали на апела за помощ и са подкрепили създаването на Спасителния мечешки отряд. Той вече е на терен и работи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37