Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прославяме мощите на Свети Патриарх Евтимий Търновски

Мощите на Свети Патриарх Евтимий Търновски - последен предстоятел на българската църква преди падането на страната ни под османско владичество през XIV век, са изложени за поклонение в Бачковския манастир. Поводът е решението на Светия синод да впише в православния календар новия църковен празник “Прославяне на мощите на Св. Патриарх Евтимий Търновски”, който ще се чества на 22 октомври.

Мощите на Евтимий Търновски са открити в Бачковската света обител през 1905 г., където той е бил заточен, и учените дълго спориха дали са автентични.

В петък пред мощите се поклониха патриарх Неофит и хиляди миряни в храма “Света Великомъченица Марина” в двора на Софийската митрополия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27