Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България помогна за разкриването на кражба на златни артефакти от Украйна

Снимка: БТА

Испанската полиция съобщи, че е конфискувала 11 златни артефакта на обща стойност над 60 милиона евро, които са били откраднати и изнесени незаконно от Украйна, предаде АФП. Артефактите, включително огърлици, гривни и обеци, с голяма историческа и икономическа стойност са били изложени в музей в Киев между 2009 г. и 2013 г. и са били изнесени нелегално от Украйна преди 2016 г., се казва в изявление на полицията. 

Предметите датират от 8-ми и 4-ти век пр.н.е. В рамките на операцията, проведена с помощта на властите в Украйна, Албания, България, Кипър и Северна Македония, са арестувани трима испански и двама украински граждани, единият от тях свещеник на православната църква.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37