Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешният министър: Досегашното "НЕ“ на Австрия за България е заради недоброто функциониране на Шенген

Снимка: mvr.bg

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов проведе работна среща с австрийския си колега Герхард Карнер. Основната тема на разговора им бяха нелегалната миграция и сътрудничеството между полицейските структури на Австрия и България. Стоянов подчерта, че благодарение на реорганизацията в работата на Гранична полиция и доброто сътрудничество с турската страна се отчита спад повече от два пъти на заловените нелегални мигранти на българо-турската граница.

 „Получихме много висока оценка за дейността на Министерството на вътрешните работи и в частност на Гранична полиция за постигнатите до момента резултати. Продължаваме да работим активно, за да променим позицията на Австрия по отношение членството на България в Шенген“, коментира след срещата министър Калин Стоянов. Той посочи, че причините за досегашното „НЕ“ на Австрия се крият не в дейността на българските служби, а в недоброто функциониране на настоящото Шенгенско пространство.
„Аз и делегацията, с която бяхме във вчерашния и днешния ден, не чухме нито един смислен аргумент, поради който България да не бъде приета в Шенген до края на настоящата календарна година“, коментира още Стоянов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35